ΤΟ WORD ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ ΣΕ ΑΠΛΟ PDF.
ΓΙΑ PDF ΓΙΑ ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ http://jhpublish3.blogspot.gr/
ΓΙΑ PDF ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ http://jhpublish2.blogspot.gr/
ΓΙΑ PDF ΣΕ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΛΑ Α4 ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ http://jhpublish5.blogspot.gr/
ΓΙΑ E-BOOK ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ http://jhpublish.blogspot.gr/
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟ  http://selidesjh.blogspot.gr/

Ένα έγγραφο δεν είναι μία και μόνο σελίδα και δεν πρέπει να δημιουργούμε για κάθε σελίδα καινούργιο έγγραφο. Αυτό μπορεί να το ξέρεις φυσικά, αλλά θέλω να το αναφέρω ορμώμενη από την εργασία ενός φίλου μου, που μου έφερε το μυθιστόρημα του για να το φτιάξω σε PDF και είχε φτιάξει κάθε σελίδα κι ένα έγγραφο! Αναγκάστηκα να τις αντιγράψω όλες σε ένα έγγραφο για να προχωρήσω στη μορφοποίηση.

Για αρχή θέλω να πω πως, προσωπικά προτιμώ την προβολή του εγγράφου σε διάταξη εκτύπωσης, γιατί μου δίνει από την αρχή την εικόνα της ζωντανής σελίδας όταν τυπωθεί.



Όταν ξεκινάμε και γράφουμε ένα κείμενο, συνήθως είναι επιλεγμένη από το σύστημα η αριστερή στοίχιση. Γράψε χωρίς να χωρίζεις με παύλες (-) την τελευταία λέξη της σειράς όσο μεγάλη κι αν είναι. Το word θα την τοποθετήσει στην επόμενη σειρά αυτόματα. Επίσης ανάμεσα στις λέξεις να πατάς ένα κενό διάστημα, ώστε να διευκολυνθείς στην μετέπειτα διαμόρφωση του κειμένου σου.

 

Εάν, τελειώνοντας το κείμενο σου, δεν θυμάσαι σε ποιο σημείο πάτησες διπλό και που μονό διάστημα, με το πλήκτρο F5 ΕΥΡΕΣΗ ΚΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην εντολή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, πατάς δυο κενά διαστήματα στο ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ.. κι ένα κενό διάστημα στο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ.. και δώσε την εντολή στο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ (μέχρι να βάλεις τα δεδομένα σου στην "εύρεση του...", οι εντολές της αντικατάστασης θα είναι απενεργοποιημένες. Ενεργοποιούνται μόλις αρχίζεις και γράφεις μέσα στο κουτάκι του "εύρεση του..."). Το word θα δώσει την εντολή και θα αντικατασταθούν τα κενά σε όλο το κείμενο και θα βγάλει μια ειδοποίηση για να σε ενημερώσει πόσα κενά αντικαταστάθηκαν. Στη φωτογραφία αριστερά με ειδοποίησε ότι έχουν γίνει 11.000 αντικαταστάσεις, δηλαδή είχα βάλει 11.000 περισσότερα κενά!
ΜΗΝ προσθέτεις σελίδες όταν φτάνεις στο τέλος της σελίδας που γράφεις. Το word τις προσθέτει αυτόματα. Η πρόσθεση ή αλλαγή σελίδας σαν εντολή που θα δώσεις εσύ προς το word, θα γίνει στο τέλος, όταν μορφοποιείς το έγγραφο σου και δεν θα γίνει σε όλες τις σελίδες αλλά σε επιλεγμένες, και μόνο όταν ακολουθείς κάποιες προϋποθέσεις για να το στείλεις έτοιμο για εκτύπωση.




Γράφοντας, θα σε βοηθήσουν διάφορες εντολές να θυμηθείς με σημειώσεις, τι θέλεις να διορθώσεις, ή να γράψεις αλλιώς μια λέξη που τώρα δεν μπορείς να σκεφτείς ή να είσαι ενήμερος για μια χρονολογία που θέλεις να θυμάσαι αλλά να μη την τοποθετήσεις στο κείμενο σου.
Για να εκτυπώσεις το κείμενο σου χωρίς τα σχόλια, πας στο παράθυρο ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ και πατάς στο τοξάκι της εντολής ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ κι επιλέγεις το ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. Το word θα αποκρύψει τα σχόλια για να εκτυπώσεις το κείμενο σου, αλλά κάθε φορά που ανοίγεις το έγγραφο, θα εμφανίζεται με τα σχόλια, τα οποία μπορείς να διαγράψεις αφού τελειώσεις το κείμενο σου και είσαι σίγουρος ότι δεν θα τα χρειαστείς πλέον. Μπορείς βέβαια πάντα να κάνεις ένα αντίγραφο του εγγράφου σου και να μορφοποιήσεις αυτό.
Το έγγραφο σου τυπωμένο με τα σχόλια εμφανίζεται όπως στη φωτογραφία αριστερά. Τα σχόλια μετατοπίζουν το κείμενο αριστερά και σου αφήνουν ένα περιθώριο. Σε περίπτωση που θέλεις να σημειώσεις κάποια αλλαγή που θέλεις να κάνεις σε μια παράγραφο, μπορείς να το σημειώσεις εκεί. Εγώ κάθε φορά που τυπώνω το μυθιστόρημα μου για να το ελέγξω, σχεδόν πάντα καταναλώνω αυτό τον χώρο με χειρόγραφες σημειώσεις.

********** 
Άλλη μια εντολή του word που μπορεί να σε βοηθήσει, είναι η ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ στο τέλος της σελίδας, στην οποία μπορείς να γράψεις μια σύντομη περίληψη της σελίδας, όπως στην φωτογραφία πιο κάτω. Έτσι θα έχεις μια πρώτη ενημέρωση σ' αυτά που έχεις γράψει σε κάθε σελίδα. Η υποσημείωση παραμένει μέχρι να την διαγράψεις και δεν λειτουργεί σαν το σχόλιο που μπορείς να αποκρύψεις. Την υποσημείωση μπορείς να την επιλέξεις και για το τέλος του εγγράφου, όπου θα παραπέμπεις τον αναγνώστη για κάποια βιβλιογραφία που ενδεχομένως να συμπεριλάβεις στο κείμενο σου.

**********
Αν για κάποιο λόγο θέλεις να αλλάξεις τα περιθώρια των σελίδων σου, π.χ. αν ακολουθείς κάποιες προϋποθέσεις για να το στείλεις έτοιμο για εκτύπωση, ΚΑΝ' ΤΟ ΤΩΡΑ. Αν μορφοποιήσεις όλο σου το κείμενο πριν αλλάξεις τα περιθώρια και τα αλλάξεις μετά, όλος σου ο κόπος θα πάει χαμένος, γιατί όπως καταλαβαίνεις ανατρέπονται όλα.
Κάνε δοκιμή σε μια μόνο σελίδα για να διαπιστώσεις τι γίνεται.



Όταν τελειώσεις το κείμενο, πάτησε αριστερό κλικ στην ΕΠΙΛΟΓΗ, επέλεξε την εντολή ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΛΩΝ για να φωτιστεί το κείμενο με μια μπλε ένδειξη.

Στο παράθυρο ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ διαμορφώνεις τις παραγράφους σου να είναι λίγο πιο μέσα απ' το υπόλοιπο κείμενο.
Ένα κείμενο χωρίς παραγράφους φαίνεται "μπουκωμένο" και απωθεί τον αναγνώστη. Αυτό βέβαια, το να δημιουργήσεις εμφανείς  παραγράφους μπορείς να το κάνεις από την αρχή, πριν ακόμα ξεκινήσεις να γράφεις.


Επίσης εκεί, θα πατήσεις με αριστερό κλικ στην πλήρη στοίχιση.
Το κείμενο θα καταλάβει όλο τον χώρο μέχρι τα περιθώρια της σελίδας, αφήνοντας ενδιάμεσα πολλά κενά.



Τώρα μπορείς να χωρίσεις την μεγάλη λέξη με την παύλα (-).
Εάν υπάρχει το κατάλληλο περιθώριο η μισή λέξη θα πάει αυτόματα στην προηγούμενη σειρά. Αν δεν υπάρχει κατάλληλο περιθώριο η λέξη θα παραμείνει χωρισμένη στη σειρά που είναι και θα μετατοπίσει άλλη λέξη στη κάτω σειρά. Τότε την χωρίζεις κάπου αλλού, βλέπε τις φωτογραφίες. Αυτό θα το κάνεις σε ολόκληρο το κείμενο. Είναι λίγο μπελάς, αλλά το κείμενο σου θα φαίνεται επαγγελματικό, χωρίς μεγάλα κενά, ή κολλητές λέξεις.
Πρόσεξε σε μερικές λέξεις με την πρόθεση "απο..." γιατί όταν την χωρίζεις, το word τονίζει αυτόματα την πρόθεση και πρέπει να το διορθώσεις.
 

Το παραπάνω ενδέχεται να ενημερωθεί...............

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου